Wikikuvat2

Wiki Loves Living Heritage – kuvakilpailu kutsuu kaikki mukaan tallentamaan elävää perintöä

Mikä elävä kulttuuriperintö on tärkeää sinulle? Mitä siirrät tai haluaisit siirtää tuleville sukupolville? Mitä perinteitä haluaisit tuoda myös muun Suomen ja maailman tietoisuuteen? Osana elävän perinnön teemavuotta järjestettävä Wiki Loves Living Heritage -valokuvakilpailu starttaa Eurooppa-päivänä 9.5 ja päättyy Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumaviikolla 10.9.

Näin osallistut

  • Nappaa valokuva tai etsi arkistojen aarteista sinulle tärkeästä elävästä perinteestä! Kuva voi olla omasta harrastuksesta, juhlasta tai vaikkapa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tai muutoin järjestettävästä tapahtumasta.
  • Julkaise kuva mieluusti sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #EläväPerintö #Kulttuuriympäristöpäivät #WikiLovesLivingHeritage #WeAreLivingHeritage. Innosta mukaan muitakin!
  • Tallenna kilpailuun osallistuvat kuvat 10.9.2023 mennessä kuvapankki Wikimedia Commonsiin, jossa ne ovat kaikkien vapaasti käytettävissä.
  • Tallenna kuvat tämän linkin kautta. Luo itsellesi ensin tunnukset wikin oikeasta yläkulmasta.
  • Haasteita tallennuksessa? Katso tästä ohjevideo tai ole rohkeasti meihin yhteydessä.
  • Suomen-kilpailun parhaat kuvat palkitaan lahjakortein. Suomen ehdokkaista viisi parasta elävän perinnön vaalimiseen keskittyvää kuvaa osallistuu Euroopan laajuiseen kuvakilpailuun, jonka tuloksista kuullaan lokakuussa 2023.

Suomen kuvakilpailu on osa maailmanlaajuista kampanjaa ”Wiki Loves Living Heritage, joka juhlistaa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisen yleissopimuksen 20-vuotista taivalta. Suomessa juhlitaan myös 10 vuotta sopimuksen jäsenmaana. Kampanja on osa elävän perinnön teemavuotta sekä Euroopan kulttuuriympäristöpäivien Elävä perintö -teemaa. Tavoitteena on innostaa mukaan mahdollisimman laaja joukko ihmisiä ja tehdä elävää ja paikallista kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi.

Suomessa kuvakilpailun järjestävät Museovirasto ja Wikimedia Suomi yhteistyössä Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ja Suomen Kotiseutuliiton kanssa. Kilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa. Se on saanut innoituksensa Suomessakin tutusta Wiki Loves Monuments-kilpailusta. Lue lisää avoimen tallentamisen merkityksestä Kotiseutuliiton blogista.

Kilpailuun voi osallistua valokuvilla, jotka liittyvät elävään aineettomaan kulttuuriperintöön. Elävä perintö sisältää käytäntöjä, tietoja ja taitoja, joita on siirretty sukupolvelta toiselle, ja jotka ovat edelleen arvokkaita ja käytössä. Siihen kuuluvat esimerkiksi erilaiset juhlat, esittävät taiteet, käsityötaidot, suulliset perinteet, luontoon liittyvä tietotaito, pelit ja leikit sekä ruokaperinteet. Huomion erityisenä kohteena on elävän perinnön vaaliminen: miten harjoitamme ja siirrämme perinteitä eteenpäin.

Suomessa Elävän perinnön wikiluettelosta löytyy jo 240 perinnettä, joista kansalliseen luetteloon on nimetty 64 kohdetta. Unescon luetteloihin on Suomesta nimetty saunaperinne, kaustislainen viulunsoitto ja pohjoismainen limisaumaveneperinne. Elävä perintö ei kuitenkaan tarkoita vain luetteloihin lisättyjä perinteitä, vaan juhlittavaa on paljon enemmän!

Tule mukaan!

Lisätietoa

Leena Marsio, Museovirasto, leena.marsio(at)museovirasto.fi, +358 29533 6017
Kimmo Virtanen, Wikimedia Suomi ry, kimmo.virtanen(at)wikimedia.fi, +358 44 022 4007

Järjestäjät

Kilpailun säännöt

Aikataulu

Kilpailu alkaa: 9. toukokuuta 2023

Kilpailu päättyy: 10. syyskuuta 2023

Kilpailun säännöt

  1. Kuva julkaistaan Wikimedia Commonsissa, Wikimedian avoimessa kuvapankissa, Creative Commons BY-SA 4.0 tai sitä avoimemmalla lisenssillä.
  2. Kuva noudattaa eettisen jakamisen parhaita käytäntöjä, joita kehitetään myös projektin kuluessa. Kilpailuun osallistuvilta kuvilta vaaditaan vähintään tieto siitä, että kuvattavilta henkilöiltä tai yhteisöiltä on saatu suostumus.
  3. Kuva on voitu ottaa milloin tahansa, mutta se ladataan Wikimedia Commonsiin kilpailuaikana 9.5–10.9.2023.
  4. Kilpailuun osallistuvien kuvien tulee olla avoimesti lisensoituja tai tekijänoikeudesta vapaita. Kun lataat itse ottamiasi kuvia, annat niille avoimen lisenssin. Jos lataat muiden ottamia kuvia, voit viitata olemassa olevaan avoimeen lisenssiin tai lisensoida uudet kuvat yhdessä valokuvaajan kanssa.
  5. Osallistuja suostuu antamaan sähköpostiosoitteensa rekisteröityessään Wikimedia Commonsiin, jotta häneen voidaan ottaa yhteyttä hänen mahdollisesti voittaessaan.
  6. Juryn jäsenet, Wikimedia Suomi ry:n henkilökunta ja hallituksen jäsenet eivät voi voittaa palkintoja tai osallistua kansainväliseen kilpailuun Suomen osakilpailun kautta.
  7. Juryllä on oikeus tarvittaessa soveltaa sääntöjä.

Huomaa

Kilpailukuviin pätevät kaikki Wikimedia Commonsin vaatimukset. Kuvien täytyy olla tekijänoikeudeltaan avoimia, eikä niiden käyttöä saa rajoittaa myöskään esimerkiksi vesileimalla. Kuvan kohde ei saa myöskään olla tekijänoikeuden alainen, mutta tekijänoikeuden alainen aihe voi näkyä sivuosassa. Teknisesti heikkolaatuiset kuvat hylätään. Lue lisää Wikimedia Commonsin käytännöistä.

Wiki Loves Living Heritage kiinnittää erityistä huomiota kuvien eettisen jakamisen periaatteisiin. Tärkein näistä on kuvattavan suostumus, joka kattaa myös sen yhteisön, jonka henkistä omaisuutta kuvattava aihe on, vaikka se ei saisi tekijänoikeuden suojaa. Yhteisölle pyhien tai salaisten aiheiden jakaminen on ehdottomasti kielletty ilman dokumentoitua lupaa. Lue lisää eettisen jakamisen periaatteista, joiden soveltamista Wikimedian projekteihin kehitetään projektin kuluessa.

Kuvien käyttö

Kilpailussa kuvat tallennetaan Wikipedian käyttämään Wikimedia Commons -kuvapankkiin, jossa ne säilyvät kilpailun jälkeenkin ja ovat vapaasti käytettävissä noudattamalla avoimen lisenssin ehtoja.

Kilpailuun osallistuvien kuvien tekijänoikeus säilyy kuvaajalla, mutta kuvat lisensoidaan avoimella Creative Commons BY-SA 4.0 -lisenssillä. Se sallii kuvien jakamisen ja muuntelemisen sillä ehdolla, että kuvaajan nimi ja kuvan lähde mainitaan ja että johdannaisteos lisensoidaan samalla lisenssillä.

Palkinnot

Suomen kilpailun voittanut kuva palkitaan 300 euron valokuvaustarvikelahjakortilla. Viisi parasta kuvaa palkitaan Museokortilla. Euroopan laajuiseen kilpailuun vaalitaan viisi parasta erityisesti elävän perinnön vaalimiseen liittyvää valokuvaa.

Tuomarit

Museoviraston, Ympäristöministeriön, Suomen Kotiseutuliiton ja Wikimedia Suomen työryhmä

Kuvat Wikimedia Commonsista tulleiden kilpailukuvien joukosta.

Käpylehmät – Äänekoski KN
Avannolle – Sonja Lahtinen
Letunpaisto ulkonuotiolla - Seijatii
Ritvalan Helkajuhlat - Kaisu Mokkila
Keskiaikaisia käsitöitä - Koivisto
Joulupukki Käpylässä – Tintti Karppinen